Geri

Akıllı Sensör Nedir?

Akıllı sensör; üretim sektörünün üretkenliğini, verimliliğini ve esnekliğini artırmak için operatörlere, teknisyenlere ve mühendislere gerçek zamanlı, anlamlı bilgiler sağlar. Fiziksel ortamdan gelen girdileri, analiz edilebilir verilere dönüştüren akıllı sensör, üç unsurdan oluşur; sensör, mikroişlemci ve iletişim birimi.

Daha geleneksel sensörler tarafından ölçülen değerler, tamamen insanlar tarafından yorumlanırken, akıllı sensörler sıklıkla ağlar aracılığıyla birbirine bağlanır ve verileri analiz etmek için algoritmalar kullanır. Akıllı sensör teknolojisi ile çalışmak, geleneksel sensörlerle çalışmaktan daha fazla beceri gerektirir. Tüm faydalarından yararlanmak için, endüstriyel ağ iletişimi ve BT becerilerine ek olarak, akıllı sensörün avantaj ve özelliklerinin tam olarak anlaşılması gerekir.

Akıllı sensör, Endüstri 4.0'ın son derece önemli bir bileşenidir. Özel yazılım ve ek teknik aktüatörlerle birlikte, Endüstri 4.0'ı karakterize eden duyarlı ve çevik üretimi mümkün kılar.

Akıllı Sensörlerin Başlıca Faydaları Nelerdir?

Endüstri 4.0'ın dönüşümü çok yönlüdür. Maliyetleri düşürür, iş modellerini değiştirir ve yeni çalışan profilleri oluşturur. Bazı sektörler diğerlerinden daha fazla fayda sağlasa da tüm sektörler için önemli fırsatlar sunmaktadır. Endüstri 4.0 ve akıllı üretimin önemli parçalarından biri olan akıllı sensörün başlıca faydaları incelenecek olursa;

1. Maliyetleri Düşürür

Yeni ölçüm teknolojilerinin mümkün kıldığı tasarruf uygulamaları düşünüldüğünde, birkaç şey dikkate değerdir. Çalışanları uygun şekilde eğiten ve üretim süreçlerini uyarlayan şirketler, akıllı sensörleri kullanarak tam zamanında süreçlerini iyileştirebilir.

Akıllı sensörün verimli kullanımı aynı zamanda bakım süresini azaltır ve arızaların da azalması sayesinde üretim kayıplarını önler. Bazı endüstrilerde, akıllı sensör ayrıca daha doğru birim maliyet ve birim gelir hesaplamalarına olanak tanıyarak maliyet yönetiminde yeni umutlar açar.

Aynı zamanda ortam parametrelerinde oluşacak olumsuzlukları, anlık olarak bildirerek; üretimin olumsuz etkilenmesi ve kayıpların yaşanmasının önüne geçer.

2. İşletmeleri Dönüştürür

Akıllı sensör ölçümleri yanıt sürelerini kısaltır ve daha küçük miktarların üretimine izin vererek, müşteri taleplerinin daha hızlı karşılanmasını sağlar. Günümüzde tüm sektörler değişim ve gelişim içindedir. Yeni eğilim, mevcut süreçler için saf üretim yardımından uzaklaşarak; yeni hizmetler ve endüstriyel ürünler geliştirmeye doğru hareket ediyor. Akıllı sensör, inovasyon ve yeni iş alanları geliştirmek için sağladığı veriler ile önemli bir başarı faktörü haline gelmiştir.

3. Yeni Çalışan Profillerini Şekillendiriyor

Endüstri 4.0'ın bir getirisi olarak; yeni gelişmeler yaşandıkça ve süreçler buna göre uyarlandıkça, birçok iş kolu yükselişe geçti. Böylece, çalışanlar için bir dizi yeni iş tanımı ortaya çıkmıştır.

Gelecekte robot koordinasyonunda endüstriyel veri bilimcileri, tedarik zinciri koordinatörleri veya yeni araçlar için simülasyon uzmanları ve servis mühendisleri olarak çalışacaklar. Bilinenin aksine otomasyon ve akıllı donanımlar, işsizliğe neden olmak yerine; farklı iş kollarının ve uzmanlıkların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Akıllı Sensör ve Geleneksel Sensör Farkı Nedir?

  • Akıllı sensör, çevresel girdileri (örn. nem, sıcaklık, duman, su kaçağı) okunabilir verilere dönüştürmek ve daha sonra merkezi bir depoya iletmek için kullanılan; sensör, mikro işlemci ve iletişim teknolojisinin kombinasyonu olarak tanımlanabilir. Buna karşılık, geleneksel sensörler, girdilerin işlenmesini gerçekleştirmek için üreticiye güvenir.
  • Kaynağa doğrudan bağlantılı olan ve şirket ağında bulunan akıllı sensör, verilerin daha az hatayla aktarılmasına olanak tanır.
  • Akıllı sensör belirli kullanım durumları için daha kolay özelleştirilebilirken, geleneksel sensörler genellikle toplu olarak üretilir.
  • Gelenseksel bir sensörden daha küçük boyutta olan akıllı sensör, aynı zamanda daha düşük güç tüketir.

Retmon’un Geliştirdiği Akıllı Sensörler ile Ortam ve Üretim Parametrelerini İzleyin

Üretim, otomotiv, havacılık, savunma, sanayi, sağlık, ulaşım, tarım ve hayvancılık fark etmeksizin, hangi sektörde olursanız olun; ortam parametrelerinin ve ekipmanların izlenmesi önemlidir.

Retmon ortam izleme çözümlerine veri akışı sağlayan akıllı sensörler ve veri toplama terminalleri; enerji kesintileri, sıcaklık ve nem gibi ortam koşullarında yaşanan ani değişimler, yetkisiz girişler, sel ve su baskınları, deprem, yangın benzeri tüm olumsuz durumların erkenden fark edilerek müdahale edilebilmesini sağlamaktadır.

İnternete bağlı bir bilgisayardan, tabletten ya da telefondan anlık olarak tüm ortam verilerine erişmenizi sağlayan ve alarm durumlarında bildirim göndererek, üretim ya da hizmetin olumsuz etkilenmesinin önüne geçen Retmon ortam izleme çözümleri hakkında detaylı bilgi almak ve ücretsiz demo talebi için tıklayın.