Geri

Arşiv Odaları Nasıl Korunur?

Arşiv Nedir?

Arşiv, her türlü görsel, yazılı ya da dijital verilerin muhafaza edildiği yer olarak tanımlanabilir. Arşivde saklanan veriler, her zaman dijital ya da geleneksel (kağıt, fotoğraf vs.) olmayabilir. Ancak her ne kadar dijital veriler de olsa, verilerin bulunduğu ortam koşullarının sürekli kontrol ve analiz edilmesi gerekmekte.

Arşiv Odaları Nasıl Olmalı?

Günümüz şartlarında bildiğimiz arşiv kavramının yerini dijital verilerin saklandığı yer halini alsa da çoğu alanda hala geleneksel arşivleme yöntemleri kullanılmaktadır. Hem geleneksel arşivlerin hem dijital arşivlerin, yangın, sel, deprem gibi afetlerden korumanız için almanız gereken kritik önlemler vardır. Afet olmasa dahi, arşivde bulunan materyal ve cihazlarınızı, hassas sensörler ve bu sensörlerden toplanılan veriler ışığında ortamdaki ani ısı ve nem değişikliklerini analiz ederek, koruma altına alabilirsiniz.

Arşiv Odalarında Olması Gereken Sensörler

Yangın Sensörü

Olası bir yangın durumunda arşiv odanıza anında müdahale edebilmek için, yangın söndürme ekipmanlarınızın her daim arşiv odanızda, kullanıma hazır ve bakımları yapılmış olarak bulunmalıdır.

Su Kaçak Sensörü

Su kaçağının olabileceği boru tesisatlarının olduğu zeminlerdeki yüksek hassasiyetli sensörler, olası su baskını ya da sel felaketini önleyecektir.

Duman Sensörü

Her ne kadar kapalı alanlarda sigara içilmiyor olsa dahi, Resmi Gazetede yer alan diğer bir husus da, arşiv odalarında "sigara içilmez" yazısının olması zorunluluğudur. Arşiv odasında, sigara içildiğinde veya bakımı yapılmamış kablolardan oluşabilecek gaz salınımında duman sensörü devreye girecek ve uyarı verecektir. Bu yüzden arşiv odanızdaki olası yangın ve sızıntılar için duman sensörü bulundurmalı ve belirli aralıklarla sensörlerin aktif olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Nem Sensörü

Değerli evrakların, ortamdaki nem oranının fazla olması durumunda zarar görebileceği ve geri döndürülemeyecek zararların ortaya çıkmaması adına önemlidir. Bu durumda yapılması gereken, ortamdaki nem oranın hassas sensörlerle sürekli takip edilip kontrol altına alınmasıdır.

Retmon EMS ile Arşiv Odası Koruması

Yukarıdaki tüm tedbirleri almak, can ve mal güvenliğinizi korumada etkili olabilir. Ancak tüm bu süreci Retmon EMS ile tek bir merkezden yönetip, izleyip raporlayabilirsiniz. Ultra hassas sıcaklık ve nem sensörlerimizle arşiv odanızdaki en küçük ortam değişikliklerini raporlayabilirsiniz.

Yangın, sel, deprem gibi doğal afet sırasında, siz arşiv odanızda olmasanız dahi uzaktan ani ortam koşullarındaki değişiklikleri gözlemleyebilir, uzaktan sensör ve terminallere müdahale ederek, felaketin getireceği büyük zararların önüne geçebilirsiniz.