Geri

Bankacılıkta Ortam İzleme Neden Önemlidir ?

Banka şubeleri, veri merkezleri ve Bankamatik ve ATM üniteleri gibi alanlar için ortam izleme sistemleri, kurumların işleyişlerini ve müşteri deneyimlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmeleri adına oldukça önemlidir. Sıcaklık, nem ve hareket sensörleri gibi ortam izleme araçları sayesinde, anlık olarak aktarılan verilerin takibinin kolayca yapılması sağlanır.

Banka şubelerinin mesai saatleri dışında veya mesai saatleri içinde olmasına rağmen çok sık kullanılmayan ortamların (arşiv odası, depo vb.) koşullarının takip edilmesi, oluşabilecek pek çok olumsuz durumun önüne geçilmesini sağlayacaktır. Özellikle şubeden bağımsız ATM ünitelerine fiziksel olarak erişimin her zaman mümkün olmaması sebebiyle, uzaktan ortam izleme imkanının bulunması pek çok olumsuz durumun önüne geçmektedir.


ATM Üniteleri İçin Ortam İzleme Sistemleri

Bankamatik alanlarındaki ani sıcaklık ve nem değişikliklerinden dolayı ortaya çıkan yapısal zararlar, ünitelerin kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilmektedir. Zarar görmüş bankamatiklerin kullanım dışı kalacağı sürede, yaşanacak müşteri memnuniyetsizliğinin yanında; ATM bakım onarım maliyetlerinin artması kaçınılmaz olacaktır.

Bununla birlikte ortam izleme sistemi içinde yer alan sensörler tarafından algılanan değişiklikler, ATM ünitelerinin fiziksel zarara uğramış olabileceğinin veya dışarıdan kötü amaçlı müdahalelere maruz kaldığının da ipucunu verebilmektedir. Hırsızlık ve dolandırıcılık gibi faaliyetlerinin önüne geçilebilmesi için, hareket sensörleri tarafından iletilen verilerin takibi önem arz etmektedir. Ortam izleme sisteminden alınan verilerin doğru analiz edilerek, önlemlerin erken ve etkili şekilde alınması; büyük maddi kayıpların engellenmesinin yanında müşteri güveninin artarak devam etmesini sağlayacaktır.

Ortam izleme sisteminin önemli elemanlarından biri olan, IP kamera ile entegre edilebilen kapı hareket sensörü sayesinde, giriş çıkış hareketlerinin raporu düzenli aralıklarla alınabilmekte ve analiz edilebilmektedir. Böylece güvenlik kontrolünün rahatça sağlanması mümkün olabilmektedir.

ATM içine yerleştirilebilen sıcaklık ve nem sensörleri ile kapı hareket sensörleri sayesinde, anlık olarak uzaktan ve tek bir merkezden tüm ATM’lerin izlenebilmesi ve raporlanabilmesi mümkün olmaktadır. Böylece, ortam verilerinin istenilen değerlerin dışına çıktığı gözlemlendiğinde anında müdahale edilerek operasyonların kesintisiz bir şekilde devam etmesi sağlanabilecektir.


Bankacılıkta Ortam İzleme ve Güvenlik

Dijital bankacılığın günümüzde oldukça tercih edildiği ve ilerleyen dönemde daha çok yaygınlaşacağı göz önüne alındığında, data center (veri merkezi) ve sistem odalarında yaşanabilecek olumsuz koşulları engellemek için bankalar tarafından yürütülen ortam izleme çalışmaları önem arz etmektedir. Sıcaklık ve nem değerlerinde yaşanan değişiklikler, su basması, kapı hareketleri, UPS durumları gibi farkı parametrelerin takibi ile sistemlerin ve ekipmanların kontrolünün zamanında sağlanması, olası sistem kayıplarının önüne geçecektir.

Ayrıca şube içindeki ortamda bulunan sıcaklık ve nem değerleri istenilen aralığın dışına çıktığında tetiklenebilen klima hareketleri ile müşteri deneyimi için oldukça önemli olan ortam sıcaklığı dengede tutulabilecektir.

Ortam izleme sistemi üzerinden anlık olarak takip edilebilmesi sayesinde, değerlerin belirlenen aralığın dışına çıkması durumunda, SMS/Mail ve Alarm/Siren gibi bildirimler alarak, ilgili personel anında müdahaleye yönlendirilebilmekte ve böylece yaşanabilecek problemlerin önüne geçilmektedir.


Retmon EMS ile Banka Şubeleri ve ATM Ortam İzleme Sistemleri

Retmon EMS modülü sayesinde; banka şubeleri, ATM üniteleri ve sistem odaları için geliştirilmiş olan ortam izleme sistemleri ile anlık verilere kolaylıkla ulaşabilir, tüm cihazlarınızdan rahatlıkla yönetebilirsiniz.