Geri

Ofislerde Ortam Verilerinin İzlenmesi Verimliliği Nasıl Artırır?

Çalışma ortamlarının fiziki koşulları, çalışan performansı ve yaratıcılığını doğrudan etkilemektedir. Ofislerin ortam koşullarında bulunan olumsuzluklar, verimliliğin de düşmesine sebep olmaktadır. Çalışma verimliliğinin desteklenmesi için, önem verilmesi gereken başlıca fiziki koşullar:

  • İdeal ofis sıcaklığı,
  • İdeal nem oranı,
  • Hava kalitesi,
  • Yeterli ışıklandırma,
  • Gürültüsüz ortam,
  • Ergonomi,
  • İklimlendirme sistemlerinin doğru yerleşimi,
  • Ferah ve aydınlık çalışma alanları sayılabilmektedir.

Fiziki koşullarının ideal değerlere getirilmesi ve bu değerlerin korunabilmesi için, ortam verilerinin anlık olarak izlenmesi, olası sıcaklık ve nem gibi değer değişikliklerinde hızlı müdahale edilmesi önem arz etmektedir.


İdeal Ofis Sıcaklığı ve Nem Oranı Ne Olmalıdır?

Çalışma ortamının iklim koşullarının, çalışan performansı ve buna bağlı olarak verimliliği üzerinde büyük etkisi bulunmaktadır. İdeal ofis sıcaklığı, nem oranı ve hava kalitesinin sağlanması ile birlikte, bu değerlerin korunabilmesi için anlık olarak takip edilebilmesi de oldukça önemlidir.

  • Ofisler için sağlanması gereken ideal nem oranının, %40 ile %60 arasında olması gerekmektedir. Ortamdaki havanın kuru olması cilt kaşıntılarına, göz kızarmasına ve daha hızlı yorgunluğa neden olmaktadır. Yüksek nem ise nefes almayı zorlaştırırken, ortamda küf oluşumu farklı alerji türleri riskini artırmaktadır. Her iki durum da çalışanlar için konstanstrasyon düşüklüğüne ve dikkat dağınıklığına neden olamaktadır.
  • İdeal ofis sıcaklığı ise kış aylarında 20-22°С, yaz aylarında 22-24°С'dir. Düşük sıcaklıklar, çalışanların rahatsız hissetmesine ve vücudunu ısıtmak için daha fazla enerji kullanmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma oranını artırdığı için, iş gücü kaybını da ortaya çıkarabilmektedir. Sıcaklıkların, ideal ofis sıcaklığı değerlerinden yüksek olması halinde de eylemler ve düşünceler yavaşlamakta, bu durum konstantrasyon düşüklüğüne neden olmaktadır.
  • İdeal ofis sıcaklığı ve nem oranının yanında, hava kalitesi de oldukça önemlidir. İyi bir havalandırma sistemi, doğal havalandırma olanaklarının olması, havalandırma ekipmanlarının temiz olması ve ortama kaliteli hava sağlaması gerekmektedir.

Ortamın düzenli olarak izlenmesi; sıcaklık, nem, hava kirliliği gibi değerlerin sürekli takip edilebilir olmasını ve olumsuz koşullar meydana geldiğinde anlık müdahale imkanı sağlamaktadır. Bu sayede, çalışanlar için sağlıklı bir çalışma ortamı sağlanmış olurken, verimliliğin artmasını da beraberinde getirecektir.


Retmon DCIM ile Ofislerde Ortam Verileri Nasıl İzlenir?

Ofislerde, çalışma koşullarını etkileyen pek çok ortam parametresi bulunmaktadır. Sıcaklık, nem ve hava kalitesinin dışında daha spesifik verilere de erişilebilmektedir. Sıcaklık sensörü, nem sensörü, duman sensörü, klima kontrol sensörü, su kaçağı sensörü ve hareket sensörü gibi takip araçları sayesinde; enerji kesintileri, su kaçağı, yetkisiz ve izinsiz girişiler, iklimlendirme sistemlerinin faaliyetleri gibi pek çok ortam verisi de izlenebilmektedir.

Bazı durumlarda sistem arızası sebebiyle, bazı durumlarda ise kişilerin müdahalesi sonucu ideal ofis sıcaklığı değerlerinin dışına çıkılması halinde, uzaktan takip yapabilir, bildirim alabilir ve klima kontrol sensörü sayesinde, ortam sıcaklığının düzenlenmesini sağlayabilirsiniz.

Retmon DCIM ile birden fazla sayıda olsa dahi ofisinizin ortam parametrelerini uzaktan takip edebilir, sıcaklık ve nem değerlerini izleyerek istenilen aralığın dışına çıkması durumunda, ideal değerlerde kalmasını sağlayabilirsiniz. Her ofis için farklı değer aralıkları belirleyebilir, izlenecek parametreleri seçebilirsiniz. Ortam iklim koşullarının yanında, enerji kesintisi ya da güç kaybı durumlarını da anlık olarak görebilir, iş sürecini aksatabilecek olumsuz durumlar için hızlı bir şekilde müdahale sağlayabilirsiniz.