Geri

Ortam İzleme Sistemi Kullanmanız İçin 5 Neden

Ortam izleme sistemi, ortamdaki parametrelerini sensörler ve veri toplama terminalleri aracılığıyla ölçmeyi ve toplanan verileri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ortam parametrelerinin önemli olduğu alanların kontrol altında tutulmasını sağlar. Kayıpların önüne geçmek ve yeniden elde edilemeyecek verilerin güvenle saklanması için, ortam izleme sistemleri önem arz etmektedir.

İşletmelerin ortam verilerini kontrol edebilmesini ve yönetebilmesini sağlayan ortam izleme sistemini kullanmanız için 5 nedeni inceledik:

1-Uzaktan Kontrol Edilebilirlik

Ortam izleme sisteminin en belirgin özelliği, ortam parametrelerine ait değerlere uzaktan erişebilme imkanıdır. İnternet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan (bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi) bağlanılarak; takip edilen ortama ait sıcaklık, nem ve hava akışı gibi değerlerin görüntülenebilmesini sağlar.

Özellikle, sürekli erişim sağlanmayan veri merkezi ve depo gibi alanlarda oluşabilecek ani parametre değişikliklerinin, uzaktan takip edilebilmesi oldukça önemlidir. Tekrar elde edilemeyecek verilerin kaybının önlenmesi ya da herhangi bir güvenlik açığının fark edilmesi, ortam izleme sistemi sayesinde kolaylıkla mümkün olmaktadır.

Gıda, sağlık depoları ve atölyeler gibi ortam iklim koşullarının oldukça önemli olduğu alanlarda ise değerlerde yaşanan en ufak değişikliğin, olumsuz etkilerinden kaçınmak için ortam izleme sisteminin her yerden ulaşılabilir olması büyük önem arz etmektedir.

Ortam izleme sistemi aynı zamanda, çok şubeli ve farklı lokasyonlarda ofisi olan işletmeler için; ortam verilerinin hem merkez ofisten hem de şubeden takip edilebilmesini sağlamaktadır.

2-Anlık Bildirim

Ortam izleme sistemi, ortamdaki parametrelere ait verileri toplamanın yanında anlık olarak değişen değerler, deprem, yangın, su kaçağı ve izinsiz girişler ile ilgili de bildirim yapmaktadır.

Ortam izleme sisteminin kurulumu esnasında, takip edilecek parametrelere ait olması gereken değerler, tolerans aralıkları ve alarm durumları tanımlanmaktadır. Aynı zamanda alarm dereceleri ve alarm durumunda iletişim şekli ile iletişime geçilecek ilgili kişiler de belirlenmektedir.

Ortam koşullarındaki ani değişikliklerde, ilgili kişilere e-posta, sms ve çağrı ile bildirim yapılmasının yanında; alarm durumlarında siren ile uyarı yapılması ve hızlıca aksiyon alınmasını da sağlamaktadır.

Böylece ortam izleme sistemi, ortam parametrelerini sizin yerinize takip ederek; alarm durumlarında kolayca müdahale edebilmenizi sağlar.

3-Tasarruf

Ortam koşullarının sebep olduğu iş gücü ve ürün kaybını engellemesinin yanında, enerji tüketimi de ortam izleme sistemi tarafından kontrol edilebilmektedir. İşletmeler için oldukça büyük maliyet kalemlerinden biri olan enerjiye ait tüketim verilerine erişim sağlanması; doğru enerji yönetimi politikasının oluşturulmasını sağlamaktadır. Enerjinin verimli kullanılması sonucu, işletmeler enerji maliyetlerinden büyük tasarruf sağlamaktadır.

Aynı zamanda, işletmelerin her ortam parametresinin takibi, kontrolü ve raporlanması için fazla sayıda iş gücüne ihtiyacı bulunmaktadır. Ortam izleme sistemi, bu işlemleri sensörler ve veri toplama terminalleri ile kolayca ve insandan bağımsız olarak gerçekleştirmektedir.

Ortam izleme sistemi kullanmayan işletmelerin, depo gibi önemli alanlarda yaşanacak olumsuzluklar için hızlı aksiyon alması her zaman mümkün olmamaktadır. Bu yüzden, özellikle gıda ya da sağlık ürünleri bulunan depolarda büyük maddi kayıplar meydana gelebilmektedir.

Bankacılık gibi verilerin korunmasına önem verilen sektörlerde ise veri merkezlerinin takibi için ortam izleme sistemi kullanımı artık ihtiyaçtan öte zorunluluk hâline gelmiştir. Müşteriler ya da kullanıcılar için, veri güvenliğinin en önemli kriter olduğu günümüzde, ortam izleme sistemi için ayrılacak kaynaktan tasarruf eden işletmeler; uzun vadede daha büyük kayıplar ile karşılaşabilmektedirler.

4-Verimlilik Artışı

Özellikle ofislerdeki ortam koşulları, verimliliği doğrudan etkilemektedir. Sıcak ve nem gibi parametrelerin uygun değerlerde olmaması ya da ani değişikliklerin oluşması, çalışanlar için odaklanmayı zorlaştırmakta ve verimliliği düşürmektedir. Ortam izleme sistemi bu durumun önüne geçerek, uygun değerlerin korunmasını ve bu değerlerin dışına çıkıldığında anlık olarak bildirim yapılmasını sağlamaktadır.

Üretimi olumsuz etkileyerek, ürün verimliliğinin düşmesine sebep olan ortam parametreleri; ortam izleme sistemi tarafından kontrol altında tutulduğu için, üretimde süreklilik sağlanabilecek ve ürün verimliliğinde artış gözlenecektir.

Ortam izleme sistemi ile enerji tüketim verilerinin analiz edilmesi sayesinde, enerji verimsizliği görülen alanlarda, iyileştirmeye yönelikler çalışmalar yürütülebilecektir. Bu sayede, enerjinin verimli kullanılması ve çevre dostu uygulamaların benimsenmesi mümkün olacaktır.

5-Güvenlik

Ortam izleme sistemi, yalnızca sıcaklık, nem ve hava akışı gibi parametreler ile ilgilenmemektedir. Aynı zamanda, hareket sensörü, su kaçağı sensörü ve duman sensörü gibi donanımlar sayesinde; izinsiz girişler, hırsızlık, tesisatlarda yaşanan arızalar, güç kesintileri, yangın ve deprem gibi durumların da kontrol edilmesini sağlamaktadır.

Özellikle, güvenliğin önem arz ettiği alanlarda; kapı hareket sensörü ile bağlantılı IP kameralar sayesinde izinsiz girişlere dair görüntü elde edilmesi dahi mümkün olmaktadır.

Oteller, restoranlar gibi hizmet alanlarında yaşanabilecek sıcaklık, nem değişiklikleri, su kaçağı ve yangın gibi durumların oluşması halinde; ortam izleme sisteminden alınan anlık bildirimler sayesinde, müşteri güvenliği için hızlıca aksiyon alınabilmektedir.


Retmon Gerçek Zamanlı Veri Toplama ve Ortam İzleme Çözümleri

Retmon çözümleri, ortam izleme sisteminin sunduğu tüm faydaları içermektedir. Aynı zamanda, ortam izleme sistemi yazılımını; tamamen kendi ürettiği sensör ve veri toplama terminalleri gibi donanımlarla desteklemektedir.

Görselleştirme özelliği sayesinde; ortam parametreleri izlenen alanlar, istenilen şekilde görselleştirilebilmekte, ilgili alanın planına uygun şekilde yerleştirilebilmektedir. Böylece, daha etkin ve ulaşılabilir bir ortam izleme deneyimi sunmaktadır.

İşletmenizde ortam izleme sistemini nasıl kullanabileceğinize dair demo uygulamamız hakkında bilgi almak için tıklayın.