Geri

SNMP Nedir?

1988 yılında geliştirilen bir ağ yönetim protokolü olan SNMP (Simple Network Management Protocol), bir ağdaki farklı cihazların birbirleriyle bilgi paylaşmalarının bir yoludur.

Farklı donanımlar olsalar ve farklı yazılımlar ile çalıştırılsalar bile cihazların iletişim kurmasını sağlar. Bilgisayar ağları genişledikçe bu ağlar üzerindeki birimleri denetlemek amacıyla tasarlanmış olup internete bağlanan herhangi bir cihaza ait (yönlendiriciler, switchler, yazıcılar, hublar, klimalar, sunucular ve hatta normal bilgisayarlar) bilgileri elde edebilirsiniz. Hatta istenildiği takdirde gerekli ayarlamalar yapılarak SNMP kullanılarak ağ cihazları ayarlarında değişikler de sağlanabilir.

Basit ve kolay kullanılması nedeniyle en çok tercih edilen ağ yönetim protokolüdür. SNMP gibi bir protokol olmadan, ağ yönetim araçlarının cihazları tanımlamak, ağ performansını izlemek, ağdaki değişiklikleri takip etmek veya ağ cihazlarının durumunu gerçek zamanlı olarak belirlemek mümkün olmayacaktır.

SNMP Yapısı

SNMP Yönetim Sistemi: Ağ yönetici tarafından kullanılan bir yazılım olup bu yazılımla SNMP aracılığıyla elde edilen bilgiler görüntülenir. SNMP ajanı tarafından uygulanan ağ aygıtlarıyla iletişim kurmaktan sorumlu ayrı bir oluşumdur. Bu cihaz genellikle bir veya daha fazla ağ yönetim sistemini çalıştırmak için kullanılan bir bilgisayardır.

SNMP Ajanı/Aracısı: Bilgilere erişilmek istenen ağdaki cihazda bulunan yazılımdır. Bu yazılımın yerel çevre hakkında yönetim bilgisi toplamak, MIB'de tanımlanan yönetim bilgilerini saklamak ve yeniden almak, yönetici uygulamaya durum sinyali göndermek gibi bazı temel işlevleri vardır.

SNMP MIB (Yönetim Bilgi Birimleri): Ağ cihazı ile ağ yöneticisi arasında iletilecek olan bilgilerinin yapılarını içeren bileşenlerdir. (MIB’ler görev ve yetkilerine göre sınıflandırılan bir yapıda kayıtlı tutulan bilgilerdir. SNMP’de belirli bir değişkenin değerine ulaşmak için evrensel olarak belirlenmiş bu bilgileri kullanır.)

SNMP tek ve uzaktan yönetilme gereği duyulan cihazları gözlem ve ayarlama yapmaya olanak sağlar. Ağı oluşturan bütün birimlerde SNMP ajanı olabilir. Bu ajanlar istenilen bilgiyi yönetim sistemine sağlamakla birlikte acil durum da sisteme bilgilendirmesini yapıp sorundan en hızlı şekilde haberdar olunmasını sağlar.

SNMP Versiyonları

Versiyon Açıklama
SNMPv1 Topluluk tabanlı güvenlik uygulamalarını içerir
SNMPv2c Topluluk tabanlı güvenlik
SNMPv2u Kullanıcı tabanlı güvenlik
SNMPv2 Parti tabanlı güvenlik
SNMPv3 Kullanıcı tabanlı güvenlik

Temel SNMP Komutları

Komut Açıklama
GET Yönetici (Admin) tarafından birden fazla değer almak için kullanılan istek komutudur.
GETNEXT Bilgi kümesinde, sonraki değeri okumak için kullanılır.
SET Cihaz üzerindeki değerde değişiklik yapmak için kullanılır.
TRAP Üzerinde Ajan/Aracı uygulama çalışan cihazlardaki ani durum değişikliklerini yöneticiye bildiren işlemdir.
GETBULK Yüksek boyutlu veri kümelerindeki değerleri almak için kullanılan komuttur.

SNMP Trap Nedir?

Üzerinde Ajan/Aracı uygulama çalışan cihazlardaki ani durum değişikliklerini yöneticiye bildiren mesaj sistemidir. Bu işlem için otomasyon kullanılabilir yani yönetici (admin) tarafından herhangi bir istek gönderilmesi gerekmez.

SNMPv2 versiyonundan itibaren kullanılmaya başlanmıştır.

SNMP Kullanımı

SNMP kullanımı farklı işletim sistemlerine göre değişmektedir. Ancak endüstriyel alanlarda SNMP ile cihazlar arası haberleşme uygulamaları, günümüzde de devam etmekte. Retmon DCT-210 Veri Toplama Terminali ile SNMP Trap gibi cihazlar arası haberlerşme protokollerini kullanarak cihazlarınızdaki verileri okuyup, analiz etmeniz mümkündür.