Geri

Veri Görselleştirme Nedir?

Veri görselleştirme; verileri insan beyninin anlaması ve içgörü alması için, daha kolay hale getirmek üzere grafik gibi görsel bir bağlama çevirme uygulamasıdır. Grafiklerde bulunan verileri, görsel nesneler (noktalar, çizgiler veya çubuklar) olarak kodlayarak anlaşılır kılmak için kullanılan teknikleri ifade eder.

Veri görselleştirme, bilgi ve verilerin grafiksel temsilidir. Grafikler ve haritalar gibi görsel ögeleri kullanan veri görselleştirme araçları; verilerdeki eğilimleri, aykırı değerleri görmeyi sağlar.

Büyük veri dünyasında, veri görselleştirme araçları ve teknolojileri, büyük miktarda bilgiyi analiz etmek ve veriye dayalı kararlar almak için çok önemlidir. Veri görselleştirmenin temel amacı; büyük veri kümelerindeki kalıpları, eğilimleri ve aykırı değerleri tanımlamayı kolaylaştırmaktır. Terim genellikle bilgi grafikleri, bilgi görselleştirme ve istatistiksel grafikler dahil olmak üzere diğerlerinin yerine kullanılır.

Veriler toplandıktan, işlendikten ve modellendikten sonra sonuçların ortaya çıkması için görselleştirilmesi, veri bilimi sürecinin adımlarından biridir. Veri görselleştirme ayrıca, verileri mümkün olan en verimli şekilde tanımlamayı, bulmayı, biçimlendirmeyi ve teslim etmeyi amaçlayan daha geniş veri sunum mimarisi disiplininin bir unsurudur.

Veri görselleştirme hemen hemen her alanda oldukça önemsenmektedir. Öğretmenler tarafından öğrenci test sonuçlarını görüntülemek için, yapay zekâ alanındaki gelişmeleri araştıran bilgisayar bilimcileri veya paydaşlarla bilgi paylaşmak isteyen yöneticiler tarafından kullanılabilir. Büyük veri projelerinde de önemli bir rol oynar. İşletmeler, büyük veri trendinin ilk yıllarında devasa veri koleksiyonları biriktirdikçe, verilerini hızla ve kolayca gözden geçirmenin bir yoluna ihtiyaçları vardı. Görselleştirme araçları işlerini oldukça kolaylaştırdı.

Veri görselleştirme, analitiğin merkezinde yer alır. Bir veri bilimcisi, gelişmiş tahmine dayalı analitik veya makine öğrenimi algoritmaları yazarken, sonuçları izlemek ve modellerin amaçlandığı gibi performans gösterdiğinden emin olmak için çıktıları görselleştirmek önemli hale gelir. Bunun nedeni, karmaşık algoritmaların görselleştirmelerinin genellikle sayısal çıktılardan daha kolay yorumlanmasıdır.

Veri Görselleştirme Neden Önemlidir?

Veri görselleştirme, görsel bilgileri kullanarak bilgileri evrensel bir şekilde iletmenin hızlı ve etkili bir yolunu sağlar. Uygulama, işletmelerin müşteri davranışını etkileyen faktörleri belirlemelerine de yardımcı olabilir; iyileştirilmesi gereken veya daha fazla dikkat gerektiren alanları kesin olarak belirleyin; verileri paydaşlar için daha akılda kalıcı hale getirmek; belirli ürünlerin ne zaman ve nereye yerleştirileceğini anlamak ve satış hacimlerini tahmin etmenizi sağlar.

Veri görselleştirmenin oldukça önemsenmesinin sebepleri ise;

  • Bilgiyi hızlıca özümseme, iç görüleri geliştirme ve daha hızlı kararlar alınmasını,
  • Organizasyonu iyileştirmek için, atılması gereken sonraki adımların daha iyi anlaşılmasını,
  • Anlayabilecekleri bilgilerle izleyicinin ilgisini sürdürme becerisinin geliştirilmesini,
  • Katılan herkesle iç görüleri paylaşma fırsatını artıran kolay bir bilgi dağıtımını,
  • Veriler daha erişilebilir ve anlaşılır olduğundan, veri bilimcilere ihtiyaç duymadan verilerin anlamlandırılabilmesini,
  • Bulgular üzerinde daha hızlı hareket edilmesi sayesinde, daha hızlı ve daha az hatayla başarıya ulaşma becerisinin artmasını sağlamasıdır.

Veri Görselleştirmenin Faydaları Nelerdir?

  • Veri görselleştirme, bilgileri hızlı ve net bir şekilde anlamamızı sağlar. Grafik gösterimler sayesinde, büyük hacimli verileri anlaşılır kılabilir ve tutarlı bir şekilde görselleştirebiliriz. Bu sayede bilgilerin akılda kalıcı olmasına, sonuçlar ve iç görüler çıkarmamıza, zamandan tasarruf etmemize yardımcı olur ve sorunları daha verimli çözmemizi sağlar.
  • İnfografiklerin ve verilerin sunumu, dijital varlıklar içindeki ilişkileri ve kalıpları belirlememizi sağlar. Çünkü verilerdeki eğilimleri ayırt etmek, ürün kalitesini etkileyebilecek veya daha büyük sorunları çözmemize yardımcı olabilecek faktörler söz konusu olduğunda, veri görselleştirme rakipleriniz arasında sizi öne çıkarır.
  • Veri hikayesi anlatımı, hikayemizi başkalarıyla paylaşabilmemiz için yeni bir iş dili geliştirmemize olanak tanır. Veri görselleştirme, analitik yardımıyla yeni iç görüler ortaya çıkarabileceğimiz ve başkalarıyla etkileşim kurabileceğimiz bir ortamdır.
  • Veri görselleştirme bize çeşitli ayrıntı düzeylerinde analiz sağlar. İnsanlar altta yatan analize dair kanıt ister; analitiğin çöküşünü anlamasalar bile, arkasında veri olduğuna dair kanıt istiyorlar, çünkü bu hikayeler yalnızca kişisel bir deneyimden daha ikna edici.

Retmon Çözümleri ile Ortam Parametrelerinin Görselleştirilmesi

Retmon Ortam İzleme Çözümlerinde bulunan görselleştirme (visualization) özelliği sayesinde, izlenen ortamlara ait parametrelerine ait değerlerin anlaşılır ve daha kolay yorumlanabilir olması sağlanmaktadır. Ayrıca izlenen ortamın planının ya da haritasının tanımlanması ile gerçeğe yakın bir ortam izleme deneyimi mümkün olmaktadır.

İşletmenize ait ortam parametrelerini tek merkezden ve uzaktan, anlık olarak takip ederek; değerlerin kontrol altında tutulması için Retmon çözümlerini inceleyin.